Флагман впровадження технології Strip-till
найефективнішою системи передпосівної обробки ґрунту і точного внесення добрив
Що таке “сольовий індекс добрив”
7 Вересня 2016
Майже всі добрива є солі. Коли вони розчиняються у ґрунті, вони збільшують концентрацію солі у ґрунтовому розчині. Це означає, що концентрація іонів біля клітини рослини вища, ніж концентрація іонів у самій клітині. Осмотичний потенціал ґрунтового розчину змушує воду йти з клітини в ґрунт, що призводить до зневоднення клітин, тканина рослин темніє, звідси і термін – опік.

Чим вище осмотичний потенціал розчину, тим важче для насіння або рослин отримувати ґрунтову вологу, необхідну для нормального зростання. При відновленні інтересу до розміщення добрив із насінням або близько до нього, необхідно пам'ятати, що збільшення концентрації солей у смузі добрив може спричинити опіки насіння та паростків. Розміщення добрив принаймні на відстані 5 см зазвичай може запобігти пошкодженню.

Застосування надмірної кількості стартових добрив може призвести до опіків, особливо у сухих умовах. Значення сольового індексу для декількох добрив наведені в таблиці. Індекс розраховується шляхом порівняння підвищення осмотичного потенціалу, викликаного додаванням цього добрива порівняно зі збільшенням осмотичного потенціалу, коли еквівалентну вагу нітрату натрію додають у воду. Сольовий індекс змішаного добрива, що містить N, P і До це сума значень індексу його компонентів.

Сольовий індекс нітрату натрію визначається як 100. Добриво з індексами солі більше ніж 100 виробляють осмотичний потенціал більше, ніж еквівалентна вага нітрату натрію. Добрива зі значеннями індексу солі менше 100 виробляють осмотичний потенціал менше, ніж рівний за вагою нітрат натрію. Сольовий індекс не передбачає величину матеріалу, який пошкодить культурну рослину в грунті. Він класифікує добрива по відношенню один до одного, і показує, яке з них найімовірніше може призвести до пошкодження. За цією таблицею можна змішувати аналогічні добрива з метою регулювання показань сольових індексів. С/г культури по-різному реагують на осмотичний потенціал, створений добривами поблизу насіння.

Пшениця помірковано терпима до високої концентрації солі, тоді як соєві боби дуже чутливі. Кукурудза з точки зору чутливості знаходиться посередині. Сухі умови ґрунту, також як і добрива, які виробляють вільний аміак (карбамід, КАС, DAP) значно збільшують стрес для насіння та паростків, що може призвести до пошкодження чи загибелі рослин. Пам'ятайте про сольовий індекс вашого стартового добрива та не перевантажуйте їм свій молодий урожай.


«Джерела: Salt Index of Fertilizers, 1986, Pm-1274d, Iowa State University Fertilizer Application and Technology, 1999, Meister Publishing Western Fertilizer Handbook, 1985;

*Сольовий індекс змішаного добрива, що містить N, P і K являє собою суму добутків питомої ваги компонентів суміші (вага поділити на (20 фунтів)) на частковий індекс солі відповідного компонента. **На 100 фунтів (45 кг) H3PO4