Флагман впровадження технології Strip-till
найефективнішою системи передпосівної обробки ґрунту і точного внесення добрив
Технологія смугового землеробства Strip-Till
18 Вересня 2015
Полосне розпушування Strip-Till - це метод обробки ґрунту, який є перспективним для сучасних землеробів. Він поєднує в собі переваги нульової технології та традиційної обробки ґрунту.
У Північній Америці популярна технологія смугового землеробства Strip-Till, яка вже багато років використовується на вирощуванні таких просапних культур як кукурудза, соняшник, цукровий буряк, соя. При цій технології розпушується тільки смуга, в яку потім за допомогою машин, оснащених навігаційними приладами та пристроями, що підрулюють, висіваються культурні рослини, а близько двох третин поля залишається необробленою. Як правило, при смуговому розпушуванні обробка ґрунту складається тільки з двох операцій: розпушування восени або навесні та посів у розпушені смуги.
Перевагою даної технології є те, що одночасно з розпушуванням ґрунту вносяться добрива на глибину обробітку. Завдяки такій системі застосування добрив, рослини отримують підживлення під час активного зростання, саме тоді, коли формується майбутній урожай. При цьому рослин розвивається потужна коренева система. Особливо актуально використання Strip-Till у посушливі роки - потужне коріння сягає нижніх шарів грунту і рослини набувають можливість отримувати вологу з глибших горизонтів, давати хороші врожаї. Полосна технологія зберігає природну родючість, знижує ерозію ґрунту, дозволяє значно економити. Так, протягом трьох років у фермерських господарствах США, що працюють за технологією Strip-Till, витрати на мінеральні добрива та засоби захисту рослин знижуються на 30-40%, урожайність багатьох культур збільшується в середньому на 15-20%.
Система смугової обробки ґрунту Strip-Till пропонує підхід, який покращує стан ґрунту, дає ґрунту можливість відновитися та працювати природним ґрунтовим процесам, збільшити популяції корисних мікробів. Кореневі канали залишаються у попередньому вигляді більш ніж на 50% площ.
Технологія Strip-Till:
За один прохід проводить повну обробку ґрунту для просапних культур, заощаджує до 30% ПММ; Вносить добрива безпосередньо в ґрунт на дві глибини і тим самим економить до 20% мінеральних добрив, сприяє оптимізації живлення рослин, дозволяє виключити підживлення рослин як окрему технологічну операцію; За наявності навішування для сівалки дозволяє одночасно здійснювати посів.
У Північній Америці попередня підготовка ґрунту та точне внесення добрив проводиться в основному знаряддями Orthman.
Orthman ltRIPr® оцінюється користувачами як передова сільськогосподарська машина для роботи за технологією смугової обробки ґрунту Strip-Till.
ltRIPr® - пристрій, який дозволяє здійснювати смугову підготовку ґрунту та точне внесення добрив за один прохід.
ltRIPr® - бренд, який відмінно зарекомендував себе завдяки можливості поєднання кількох операцій: збереження вологи, ґрунту, часу та засобів.
ltRIPr® - може бути використаний як самостійно, так і в комплекті з обладнанням Combo Caddy Orthman, що дозволяє знижувати витрати на виконання передпосівної підготовки ґрунту та сівби.
Різноманітність комплектацій обладнання компанії Orthman дозволяє виробникам з різними можливостями отримувати вигоду від інноваційних технологій смугового обробітку ґрунту Strip-Till.
Гулов В.А. к.е.н. керівник оргкомітету ТОВ «АгроСвіт»(за матеріалами однойменної статті у журналі Ваш сільський консультант, 2011, №3, зі скороченнями та виправленнями)