Флагман впровадження технології Strip-till
найефективнішою системи передпосівної обробки ґрунту і точного внесення добрив
Переваги смугового обробітку ґрунту (стрип тіл) у довгостроковій перспективі
20 Вересня 2015
Автор: Ян Гронау, дата – 10 березня 2015р. (Текст оригиналу)
Збільшення популяції черв'яків, економія на добривах та обладнанні – це ті позитивні аспекти, які фермер з Міннесоти Том Мюллер (Tom Muller) бачить у безперервному смуговому обробітку грунту.
Том Мюллер, що обробляє площу 2600 акрів сімейної ферми у м. Віндом, штат Міннесота, може вважатися піонером застосування смугової обробки ґрунту у своїй місцевості.
За допомогою свого брата Стіва Мюллера (Steve Muller) та сусіда Пола Тернера (Paul Turner) він створив перший культиватор для стрип тіл у 1994 році і протягом 20 з лишком років удосконалював своє обладнання та програму підвищення родючості. За його словами, у процесі такої діяльності він пожинає плоди прогресивного покращення стану ґрунту та врожайності.
"Наш урожай зерна підвищився приблизно зі 150 бушелів на акр (94 ц/га) приблизно до 170 (107 ц/га) з моменту переходу на стрип тіл", - говорить Мюллер. – «Я припускаю, що багато в чому це також залежить від генетики насіння, але ґрунт стає здоровішим у міру використання нами цього методу».

«У нас не завжди справді високі врожаї, але щороку вони добрі – це те, що любить чути будь-який банкір».

Еволюція обладнання
Мюллер був змушений сконструювати свій власний культиватор для стрип тіл, бо на ринку на той час було мало такого обладнання. Але його пристрій останні кілька років пережив процес досить швидкої трансформації.
"Ми знайшли пристрої для обробки смуг, але нам потрібно було створити раму для робочих елементів", - каже він. – Також нам потрібно було знайти бункер для добрив, і ми отримали його від одного з виробників – Montag Mfg. Я впевнений, що ми були одним із перших їхніх покупців».
Гідний розподіл залишків
Г. Віндом, штат Міннесота, культиватор Том Мюллер, який використовує стрип тилл, виявив, що черв'яки набагато ймовірніше споживатимуть залишки, якщо вони знаходяться на поверхні, а не в обробленому грунті. Він зауважив, що, формуючи смуги восени, залишаючи решту залишків недоторканою, простір між рядами часто стає голим у середині літа – все використовується хробаками.
Близько 10 років тому Мюллер уклав угоду зі своїм місцевим кооперативом Country Pride Services Cooperative. Кооператив купив 24-рядний культиватор для смугової обробки ґрунту Blu-Jet і запропонував членам ставку за акр її використання на їх полях.
«Я не знаю багато кооперативів, які надходять подібним чином, тому ми маємо привілей», - говорить Мюллер.
Він визнає, що вартість є значною, але ефективність і переваги за часом, які він отримує, виправдовують цю ціну. Найбільша перевага, каже він, – це економія від того, що не потрібно купувати обладнання самому.
«Нам потрібні лише два трактори John Deere середніх розмірів для посадки, обприскування та руху причепа для зерна», - каже Мюллер. – «У нас немає відвального плуга, дискового розпушувача чи великого трактора на 500 кінських сил».
Додатково до економії на великому обладнанні, економія на паливі, робочій силі та зношуванні існуючого обладнання дозволяє виправдати витрати на обробку смуг грунту, що виконується його кооперативом.
"Пробіг наших тракторів зараз менший", - каже Мюллер. – «Ми обробляємо 2600 акрів (1050 га), використовуючи лише 2000 галонів (7570 літрів) дизельного палива, яке зберігається та заливається один раз на рік. Щодо робочої сили – після збирання ми відразу переходимо на інше поле, передаючи обробку кооперативу, таким чином ми можемо збирати врожай із більшої площі – ось де утвориться дохід».
Незначна проблема, з якою Мюллер зіштовхнувся – це синхронізація системи GreenStar RTK від John Deere, на його 24-рядній сівалці John Deere із системою Ag Leader RTK, яку використовує кооператив на своїх фрезах для смужної обробки ґрунту. Але набутий досвід, коли він мав лише маркери, допоміг вирішити цю проблему.
«Зручно те, що число рядів нашої сівалки відповідає числу їх культиватора», - говорить Мюллер. - Ми просто робимо перший прохід сівалкою на смузі і задаємо лінію A-B. Таке гірше, що може статися, це повторне завдання лінії або переміщення стрілки на екрані для незначного коригування».
Ґрунти, «захищені від посухи»
У своїй сівозміні Мюллер сіє сою по ноу тил і кукурудзу по стрип тил. (Співвідношенні приблизно 50/50). Він каже, використання такої практики в тандемі протягом багатьох років дозволяє побачити, як це впливає на здоров'я та структуру ґрунту у довгостроковій перспективі.
Том Мюллер – ветеран смугової обробки ґрунту з м. Вінд, штат Міннесота – пояснює та демонструє переваги такої обробки для підвищення активності хробаків на своїх полях та покращення структури ґрунту.
Один із прикладів – це утримання вологи, Мюллер каже, що йому достатньо лише одного погляду на умовно оброблені поля свого сусіда, щоб оцінити його результати.
«Зараз такий момент, коли наш ґрунт майже захищений від посухи», - каже Мюллер. – «Не на 100%, але коли ми їдемо дорогою в спеку влітку, і дощу не було протягом деякого часу, наша кукурудза тримається щонайменше на три дні довше, перш ніж почне в'янути, ніж у фермерів, які працюють за традиційною технологією».
Крім того, Мюллер каже, що він менше хвилюється про необхідність виконання польових робіт незабаром після істотних опадів, посилаючись на структуру ґрунту зі смуговим обробітком, за рахунок якого бруд не налипає на шинах мокрою восени. Він також зазначає, що поліпшення структури ґрунту запобігає формуванню ущільненого підорного шару на глибших рівнях ґрунтового профілю.
«Працівник, який виконує обробіток ґрунту, завжди хвалить нашу землю і каже, що він може перейти на підвищену передачу, бо трактор іде легко», - каже Мюллер. – «Також ми бачимо розвиток структури ґрунту в глибину. Тому нам не потрібно використовувати глибокорозпушувач». 008_Tom%20Muller%20Farm_JZ_1114_small
Хробаки роблять свою роботу
Мюллер зазначає, що створення ідеального насіннєвого ложа та обмеження ущільнення його важкого суглинку – це лише половина історії. На будь-якому клаптику його ґрунту містяться докази діяльності багатьох черв'яків, що, за його словами, приносить дивіденди.
Велика популяція хробаків
Структура ґрунту Мюллера та його здоров'я такі, що він знаходить докази діяльності хробаків практично на будь-якому клаптику. Він каже, що йому не потрібно далеко ходити, щоб знайти дірки та тунелі хробаків на його полі, що допомагає покращити родючість та інфільтрацію води.
«Я вважаю, що смугова обробка зайняла близько 5 років до того, як грунт справді почав змінюватися», - каже Мюллер. – «Хробаки – це щось приголомшливе. Вони виконують серйозне оранку грунту для нас. При весняній посадці у нас багато залишків, але до середини літа між рядами їх зовсім не залишається. Хробаки тягнуть униз».
Мюллер каже, що черв'яки з більшою ймовірністю використовують залишки, якщо вони будуть знаходитися на поверхні, а не похованими в грунті під час її обробки.
На своїх полях, які не піддавалися оранню протягом багатьох років, Мюллер створив сприятливі умови для черв'яків, і він підозрює, що за рахунок цього також знижується поширення соєвих цистоутворюючих нематод. Він зазначає, що багато місцевих фермерів зіткнулися з ними настільки, що вони перестали вирощувати сою через падіння врожайності.
За словами Мюллера, що зараження виявляється у «гарячих точках» на його полях, а смугова обробка дозволяє вилікувати їх більш делікатно.
«У нас не так багато соєвих нематод, тому що ми не переміщуємо їхні яйця», - каже Мюллер. – «Коли ви тягнете важку зброю через точку зараження, вона захоплює яйця та заражає все поле. Наші точки зараження залишаються невеликими, локалізованими.
Моніторинг родючості
За словами Мюллера, він досить точно дотримується рекомендацій університету Міннесоти щодо норми внесення добрив, але застосування культиватора для смугового обробітку ґрунту дозволяє йому трохи змінювати свою програму.
Мюллер скоротив кількість безводного аміаку (NH3), що використовується восени приблизно до 100 фунтів на акр (113 кг/га), водночас використовуючи певний його обсяг навесні.
«Ми вносимо невелику кількість добрива разом із насінням із сівалки та близько 60 фунтів на акр (67 кг/га) 32% азоту з гербіцидом навесні», - говорить він. – «Також ми використовуємо стабілізатори азоту».
Восени він вносить 50-60 фунтів на акр (56 - 67 кг/га) діамонійфосфату і калію за допомогою культиватора на глибину близько 4 (10 см) дюймів. Він виявив, що в цих нормах є простір для маневру.
«За рахунок того, що я вношу добрива прямо туди, де коріння, коли справи йдуть не дуже добре, і дохід маленький, я можу урізати обсяг використання добрив, і все одно зберегти врожайність», - каже Мюллер. – «Однак якби я урізав норму внесення у разі традиційного розкидання добрив – я потрапив би))».