Флагман впровадження технології Strip-till
найефективнішою системи передпосівної обробки ґрунту і точного внесення добрив
Органічна речовина: рятувальний круг для ґрунту
23 Лютого 2017
20 лютого 2017 | Опубліковано в Cover Crops, Soil Health, No-Till 101 Джерело: Kansas State University Extension

"Плуг є одним із найдавніших і найцінніших винаходів людства, але задовго до його появи, земля регулярно оралася, і досі продовжує оратися дощовими хробаками. Можна сумніватися, чи є ще багато інших тварин, які відіграють таку важливу роль в історії світу , як ці низькоорганізовані істоти» - Чарльз Дарвін

Anserd "AJ" Фостер, спеціаліст консультант ґрунтознавства з Південного Заходу США

Фермери добре розуміються на тому, як вибрати сорт і посадити його; як боротися з бур'янами, шкідниками та хворобами; і як удобрювати та поливати рослини. То чому ж здатність вирощувати 300-бушель/акр кукурудзи, 100-бушель/акр сої та 100-бушель/акр пшениці досі, здається, поза досяжністю для багатьох фермерів?

Щоб відповісти на це питання, я поставлю зустрічне питання. Що фермери знають про здоров'я та стан їхнього ґрунту? Враховуючи, що ґрунт є основою всього рослинництва, це не дивно, що наші найуспішніші фермери, ті, хто постійно одержують високі врожаї, зосереджені на «вирощуванні ґрунту».
Чому ж не всі фермери "вирощують ґрунт"? Це так само, як із нашими тілами - ми можемо абияк прожити з добавками та ліками без культивування здорового способу життя. Але врешті-решт наше здоров'я погіршиться, і наша потреба в харчових добавках та ліках збільшиться, щоб тільки залишатися функціональним.

Дивно, але всі ми знаємо, що робити, щоб залишатися здоровим, але це до пори, поки ми не опиняємося в кабінеті лікаря або лікарняному ліжку, що ми змушені міняти і робити те, що ми вже знаємо, що ми повинні були робити раніше. Те саме відбувається і з ґрунтом. Всі фермери знають або чули багато разів важливість «вирощування ґрунту», поліпшення здоров'я ґрунту, та збільшення органічної речовини ґрунту.

На мій погляд, органічна речовина в ґрунті схожа на кров, яка тече в наших тілах. Наприклад, якщо ви донор крові, і ви регулярно здаєте кров, але ваш організм не поповнює її, це, зрештою, може послабити або вбити вас, незважаючи на ваші добрі наміри. Це те, що ми робимо з ґрунтом щоразу, коли ми заганяємо в неї плуг або іншу агресивну ґрунтообробну зброю. Способи обробітку ґрунту можуть істотно вплинути на рівень його органічної речовини.

Органічне речовина ґрунту впливає як на хімічні та фізичні властивості ґрунту, так і на його загальний стан здоров'я. Утворення та швидкість розкладання органічної речовини ґрунту впливає на різноманітність та біологічну активність ґрунтових організмів, рослин, наявність поживних речовин для рослин, структуру ґрунту та його пористість, швидкість інфільтрації води та здатність цю воду утримувати.

Освіта органічної речовини в ґрунтовій системі залежить від цілого ряду факторів:
1) органічні складові (надземні залишки та коріння),
2) клімат (опади та температура),
3) фізико-хімічні властивості ґрунту,
4) землекористування та управління.

Повертаючись до питання, чому ж не всі фермери «ростять ґрунт»? Я думаю, що є дві основні причини:
- Підвищення органічної речовини у ґрунті за допомогою відповідних методів ведення сільського господарства може тривати кілька років, особливо у посушливих районах, де обмежена вологість зменшує виробництво біомаси та біологічну активність ґрунту.
- Визначення методів обробітку ґрунту, які сприяють формуванню у ґрунті органічної речовини та утриманні вологи, та які забезпечують продуктивність та прибутковість для фермерів у короткостроковій перспективі може бути дуже важко.

На противагу цим двом пунктам вище, це абсолютно не означає, що неможливо підвищувати органічну речовину ґрунту, хоча це може бути важким і потребуватиме деяких змін в агротехніці.

На мій погляд, покривні культури, використання гною, а також заощаджуючі системи землекористування є добрими відправними пунктами для тих, хто зацікавлений у створенні органічної речовини у ґрунті. При вжитті заходів щодо створення органічної речовини в ґрунті, не забувайте, що незалежно від практики, що застосовується, не зелена маса утворює органічну речовину, а коричневіші мертві залишки.

Коротше кажучи, потрібен час, щоб почати думати про «вирощування» вашого ґрунту так само, як і вашого врожаю. Ви можете почати оцінювати ваш ґрунт шляхом моніторингу органічної речовини в ґрунті.